Połowy ryb na morzu

Ryby stanowią bardzo cenny składnik diety człowieka. Jednak zanim pojawią się na naszym stole, ktoś musi je złowić. Po oceanach, morzach i rzekach pływają statki rybackie. Przeciętny rybak dysponuje starym kutrem, którym codziennie rano wypływa na połów. Kuter jest bardzo małą jednostką, dlatego służy przede wszystkim do lokalnych, prywatnych połowów. Wyglądem przypomina rozbudowaną łódź wyposażoną w wędki, sieci i podbieraki. Starsze kutry zbudowane są z drewna. Coraz więcej osób kupuje nowe, stalowe łodzie lub zbudowane z tworzywa sztucznego. W roli napędu występuje prosty silnik elektryczny o małej mocy. W wietrzny dzień rybacy korzystają również z ożaglowania. Nieco większymi statkami rybackimi są trawlery. Są one wykorzystywane do połowów dalekomorskich. Niektóre jednostki dysponują pod pokładem małymi zamrażalniami lub przetwórniami. Dzięki temu czas powrotu do brzegu można poświęcić wstępnej obróbce złowionych ryb. Oprawione i zakonserwowane mięso charakteryzuje się bardzo wysoką jakością. Trawlery umożliwiają łowienie gatunków dennych oraz pelagicznych. Na pokładzie znajdują się wędki, chociaż najskuteczniejszą metodą jest połów sieciowy. Silniki o dużej mocy pozwalają trawlerom szybko i sprawnie dotrzeć do łowiska. Na miejscu rybacy wyłączają napęd, żeby nie spłoszyć ławic.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.